top of page

“Hypnose” is het Griekse woord voor “slaap”. Vroeger dacht men ten onrechte, dat iemand die onder hypnose was sliep. Tijdens een hypnose is ons denken op een zeer laag niveau, maar je bent écht wakker. Vergelijk het maar met dagdromen. Om hypnose te begrijpen, maken we hier onder zichtbaar hoe ons brein is opgebouwd:

BEWUSTZIJN

Rationele brein - de Kapitein

=================================

ONDERBEWUSTZIJN

Emotionele brein

Harde schijf - al jouw ervaringen

=================================

ONBEWUSTE BREIN

Reptielen brein

Instinct - doen zonder denken

Jouw bewustzijn of denken is actief wanneer jij wakker en druk bezig bent. Het is verminderd actief wanneer jij goed ontspannen bent of slaapt. Jouw onderbewustzijn of gevoel is altijd aanwezig en altijd actief:

wolkjes_edited_edited_edited_edited_edited.png

Hypnotherapie

Je kan zien dat ons "denken" een soort filter is, dat het moeilijk maakt om je onderbewustzijn te bereiken. En dat onderbewustzijn gebruiken we nu juist tijdens hypnotherapie. Daarom leidt jouw hypnotherapeut jou naar een diepe ontspanning, zodat er gewerkt kan worden met het onderbewustzijn.


Onder het onderbewustzijn valt ons gevoel en een bibliotheek met al jouw ervaringen. Dus, ook frequent gebruikt gedrag wordt een deel van het onderbewustzijn; een automatisch gedrag. Even een paar voorbeelden ter verduidelijking die je waarschijnlijk wel herkent:


 

  Bij het kijken van een film thuis of in de bioscoop, zijn wij zo gewend om iets te eten of te drinken dat we automatisch eten of drinken pakken. 

 -  Als je als kind elke avond te horen kreeg dat je jouw bord moest leegeten, doe je dat automatisch in je verdere leven. Iets op je bord laten liggen voelt alsof je iets fout doet.

 -  Iemand die rookt zal automatisch een sigaret pakken bij een kop koffie, zonder daarbij na te denken.
  

In deze situaties geldt, dat als we tegen het automatische gedrag ingaan het vreemd en onwennig aanvoelt. Maar wat nu als je last hebt van dat automatisch gedrag en dat wilt veranderen?

Automatisch gedrag is sneller dan ons denken en dat maakt het moeilijk om automatisch gedrag af te leren. Als je veranderingen direct in het onderbewustzijn te maken, lukt dat wel! Hypnotherapie biedt je die mogelijkheid.

Tijdens een hypnotherapie-sessie zal je coach je eerst leiden naar een diepe ontspanning. En je raadt het al, dan kan jij contact maken met je onderbewustzijn en werken aan veranderingen. Hypnotherapie is dus een effectieve, maar ook een eenvoudige manier om veranderingen te maken in je gedrag

Ben jij ook benieuwd hoe je met hypnotherapie je onderbewustzijn kan raadplegen?

Het is een ontdekkingsreis waarbij jij de controle hebt, omdat je écht wakker bent.


Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

bottom of page